Van slavenliederen tot hedendaagse dancehall: invloed van politiek, cultuur, religie en taal op reggaemuziek. (Muriel Grégoire)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

Voorwoord

 

Jamaica: fragment of bomb-blast, catastrophe of geological history (volcano, middle passage, slavery, plantation, colony, and neo-colony) has somehow miraculously – some say triumphantly – survived. How we did it is still a mystery and perhaps it should remain so. But at least we can say this: that the secret and expression of that survival lays glittering and vibrating in our music. – Edward Kamau Brathwaite

 

De geschiedenis van de reggaemuziek gaat een lange weg terug en belangrijke geschiedkundige evoluties hebben een invloed gehad op de muziek.

Ik wil aan de hand van literatuurstudie een overzicht bieden van deze rijke muziekstijl en aantonen dat de hedendaagse ‘dancehallmuziek’ nog altijd invloeden ondergaat vanuit het prille begin.

 

Sommige onderwerpen overlappen de verschillende onderdelen en worden dus vernoemd in het éne hoofdstuk en vaak uitgediept in een ander hoofdstuk.

Dit eindwerk kan uiteraard niet volledig zijn zonder muziek. Daarom vindt u in bijlage een cd met verschillende nummers en van sommige hun teksten. Die teksten moeten illustreren hoe deze invloeden zich manifesteren in de muziek. De muziek wordt steeds in de tekst apart aangeduid met de volgende layout en uitgewerkt in de bijlage. [A#]

Het is essentieel dat u tijdens het lezen ook naar de muziek luistert.

 

Tussen de teksten door heb ik belangrijke citaten geplaatst die de invloed van de geschiedenis op de muziek per thema ondersteunen.

Ik heb ook een aantal interviews afgenomen met reggaeartiesten, waardoor ik de theoretische literatuurstudie kon toepassen op de werkelijkheid.

Het interview met Turbulence kunt u terugvinden in de audiovisuele bijlage van mijn eindwerk. Deze bijlage bevat ook beelden van een reggaeavond in de Gentse ‘Decadance’ en een concert van Elephant Man.

 

Tot slot wil ik nog alle mensen, hun namen noemen zou mij te ver leiden, die mij bijgestaan hebben om dit eindwerk tot stand te brengen bedanken voor hun tijd en goede raad.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende