Jungle Book herbekeken. Kipling, Disney & jeugdadaptaties. (Nienke van Son)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

Voorwoord

 

Mijn eindverhandeling behandelt het thema “Jungle Book”. Ik ga vertrekken bij Rudyard Kipling, die de originele tekst The Jungle Books in 1894 en 1895 geschreven heeft. Na de bespreking ervan ga ik Disney’s adaptatie The Jungle Book  uit 1967 erbij betrekken, en deze twee vergelijken. Dan ga ik onderzoeken welke recentere jeugdbewerkingen Mowgli’s verhaal brengen, hoe ze dat precies doen en in welke relatie ze staan tot de oorspronkelijke tekst en eventueel de Disneyfilm.

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik uitermate geïnteresseerd ben in zowel literatuur als film, en natuurlijk omdat ik net als velen een zwakke plek heb voor de Disneyfilms. Het brengt een zeker jeugdsentiment met zich mee, en dat maakt het bestuderen van de aspecten er rond leuk en interessant. Ook jeugdliteratuur heeft in mijn leven een speciaal plekje gekregen, aangezien ik een fervente lezer was in mijn jeugd en zowat de hele jeugdafdeling van onze bibliotheek gelezen heb.

Ik heb hulp gekregen van verschillende mensen om deze verhandeling tot een goed einde te brengen. Ik wil in de eerste plaats mijn promotor Rita Ghesquière bedanken. Zij heeft me geholpen met de keuze van het onderwerp, de afbakening en de invulling ervan, mijn teksten verbeterd, vragen beantwoord en ideeën geopperd.

Ten tweede wil ik mijn moeder Lieke Stouthard en vader Pieter van Son bedanken, omdat ze me de kans gegeven hebben om verder te studeren en steeds interesse hebben getoond voor mijn bezigheden. Zij hebben mijn interesse voor literatuur opgewekt en gevoed, en zo een gevoeligheid voor boeken gecreëerd die ik doorheen mijn hele carrière en leven kan blijven koesteren.

Verder bedank ik  mijn zussen Brechtje en Kirsten, en medestudenten Jef en Hans, die me zowel bij mijn thesis als het verzetten van mijn zinnen hebben bijgestaan. Tomas dank ik voor zijn memory stick zodat ik mijn werk veilig kon stellen van computercrashes en het overal mee naartoe kon nemen.

Tenslotte wil ik mijn vriend Mick bedanken voor zijn liefde, geduld, interesse en steun.

 

Ik wil mijn verhandeling graag opdragen aan mijn grootouders Kitty van Heijst en Ad van Son, van wie ik in het afgelopen jaar afscheid heb moeten nemen.

Nienke van Son

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende