Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

22) Filterie Alostoise Van der Velden & Cie.

 

Aard:               garentwijnderij

Ligging:            Zeebergkaai 2, in de plaats van een deel van het huidige tuincentrum ‘Van Gucht’

Kadaster:         sectie B, perceelnummer 523

Datering:          1923

Actueel:           verdwenen

 

De N.V. ‘Filterie Alostoise Van der Velden & Cie.’ werd vermoedelijk opgericht in 1923. Het bedrijf was gevestigd aan de Zeebergkaai 6. In welke mate op dit adres ook geproduceerd werd is onduidelijk. Vast staat dat de vennootschap in 1923 een garentwijnderij liet optrekken aan de Zeebergkaai 2. Het bedrijf was gespecialiseerd in de productie van getwijnde draden, maar vervaardigde ook naaigarens en alle soorten gehaakte draden << La Semeuse>>. In 1925 werd de vennootschap reeds ontbonden. De onderneming kwam in handen van de Ronsese industrieel Leon Lagache, die in zijn thuisstad reeds een aantal textielfabrieken bezat. Op 7 augustus 1929 werd de onderneming omgedoopt tot de N.V. ‘Anciens Etablissements Lagache’. De groep ‘Lagache’ werd echter het slachtoffer van de economische crisis tijdens de eerste helft van de jaren ’30. De activiteiten werden gehergroepeerd binnen de op 17 april 1931 opgerichte naamloze vennootschap ‘Usines Textiles Réunies en Belgique’, kortweg ‘Utexbel’. In het kader van de saneringsoperatie die de vennootschap met zetel in de Koolbrandersstraat 96 te Brussel uitvoerde, werd de vestiging in Aalst in 1935 afgestoten.

 

In 1923 kocht de N.V. ‘Filterie Alostoise Van der Velden & Cie.’ de oude cichoreifabriek van Constant Van Schuifenbergh, gelegen aan de Zeebergkaai en kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 523c2. De fabriek werd gesloopt en op het terrein met een oppervlakte van 4a40ca werd een nieuwe garentwijnderij opgericht. Van welke aandrijvingskracht gebruik werd gemaakt kon niet worden achterhaald.

Op 23 juli 1925 werd de fabriek eigendom van de Ronsese industrieel Leon Lagache. Hij bracht de fabriek op 7 augustus 1929 in in de N.V. ‘Anciens Etablissements Lagache’. Na het faillissement van deze vennootschap ging de fabriek op 17 april 1931 over naar de N.V. ‘Utexbel’, die ze uiteindelijk op 16 november 1935 verkocht aan Attila De Veylder – Hendrickx (cfr. 8) De Veylder – Hendrickx (Zeebergkaai)).

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende