Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

19) Fr. Steenhaut en Kinderen

 

Aard:               breigoedfabriekje

Ligging:            Drie Sleutelsstraat 49

Kadaster:         sectie D, perceelnummer 750

Datering:          1921

Actueel:           het gebouw verleent tegenwoordig onderdak aan het ‘Stedelijk Trefpunt’

 

Frans Steenhaut was aanvankelijk schrijnwerker. In 1924 richt hij echter samen met zijn zonen Kamiel en Alfons de vennootschap in gemeenschappelijke naam ‘Fr. Steenhaut en Kinderen’ op. Doel van de vennootschap, gevestigd in de Drie Sleutelsstraat 33, was de productie van allerhande breigoed, zoals ondergoed, truien en andere interlockartikelen. Tot de gebruikte grondstoffen hoorden onder meer katoen en zijde. Wanneer de activiteiten werden stopgezet is niet bekend.

 

In 1921 liet Frans Steenhaut – Podevijn een werkhuis optrekken op een perceel bouwgrond aan de Drie Sleutelsstraat, kadastraal geregistreerd onder sectie D, perceelnummer 750l. Het atelier met een oppervlakte van 60ca werd voorzien van een elektrische motor. Twee jaar later werd het gebouw vergroot en omgevormd tot een breigoedfabriekje. De perceelsoppervlakte werd daarbij uitgebreid tot 1 are. De elektrische motor bleef behouden en is vermoedelijk gebruikt geweest om een aantal breigoedmachines aan te drijven. De kadastrale documenten van na 1926 ontbreken, waardoor de verdere ontwikkelingen verborgen blijven. Een bouwaanvraag werd evenmin teruggevonden.

Tegenwoordig huisvest het gebouw het ‘Stedelijk Trefpunt’. Aan de voorgevel werd vermoedelijk niets gewijzigd. Het betreft een bakstenen gebouw van drie bouwlagen en twee traveeën. In de eerste travee bevindt zich een poort, in de tweede een deur. Beide openingen worden afgesloten door een gemetste boog. In de tweede en derde bouwlaag bevindt zich per travee een boogvenster. Een aantal baksteenmotieven decoreren de gevel. Het gehel werd afgedekt met een combinatie van een plat dak en een zadel- of een zaagdak.

 

Het voormalige breigoedfabriekje in de Drie Sleutelstraat (2001)

(eigen foto)

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende