Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

18) P.J. Schotte & Fils

 

Aard:               breigoedfabriek

Ligging:            Alfred Nichelstraat 10-14

Kadaster:         sectie A, perceelnummer 1552

Datering:          1928

Actueel:           volledig gerestaureerd, binnen (licht) verbouwd, herbergt nu het kringloopcentrum ‘Teleshop’ en het opleidingscentrum ‘De loods’

 

Pieter-Jozef Schotte was aanvankelijk leerlooier. In 1928 schakelde hij echter samen met zijn zoon Eugène Schotte over op de productie van breigoed. Eugène Schotte was reeds sinds 1913 actief in de breigoedsector (cfr. N) Eugène Schotte / J. De Graeve – D’Haese) en bezat een fabriek aan de huidige Parklaan 1. De maatschappij in gezamenlijke naam was actief onder de naam ‘P.J. Schotte & Fils’. Vermoedelijk stopte het bedrijf de activiteiten toen de fabriek aan de Alfred Nichelstraat in 1933 werd verkocht.

 

In 1928 richtte de maatschappij in gezamenlijke naam ‘P.J. Schotte & Fils’ een breigoedfabriek op op het terrein van de vroegere leerlooierij ‘Pieter-Jozef Schotte’, gelegen in de Brabantstraat 4 (nu Alfred Nichelstraat) en kadastraal geregistreerd onder sectie A, perceelnummer 1552x. Het fabrieksareaal had een oppervlakte van 13a90ca. Ten laatste in 1933 werd de bonnetterieproductie stopgezet. In dat jaar werd de fabriek verkocht aan Antoon Panné – Cooman die een klein deel van de fabriek ombouwde tot een woonhuis en in het resterende gebouw een spiegelfabriek inrichtte. Het bedrijf in de Alfred Nichelstraat bleef minstens actief tot 1966.

Tegenwoordig herbergt het gebouw het kringloopcentrum ‘Teleshop’ en het opleidingscentrum ‘De loods’. De vier bouwlagen en twaalf traveeën tellende gevel werd zonder al te drastische ingrepen gerestaureerd. Voorzien van uitspringende gemetste zuilen en versierd met bogen en lijsten uit gekleurde baksteen maakt het geheel een haast idyllische indruk. Aan de achterzijde werden recent een aantal verbouwingen uitgevoerd, waarbij ook de fabrieksschoorsteen werd afgeknot. Binnenin hebben eveneens een aantal verbouwingen plaatsgevonden. Zo werd de vroegere binnenkoer van de fabriek overdekt. De verbouwingen lijken echter weinig ingegrepen te hebben in de oorspronkelijke bouwsubstantie. Zo zijn onder meer de gietijzeren steunpilaren behouden gebleven. Het geheel is een mooi voorbeeld van verantwoord hergebruik van industrieel erfgoed.

 

De zorgvuldig gerestaureerde voorgevel in de Alfred Nichelstraat. De bepleisterde gevel rechts maakt eveneens deel uit van de vroegere breigoedfabriek (2001)

 

(eigen foto)

 

De achterzijde van de fabriek met de afgeknotte schoorsteen en duidelijke sporen van recente verbouwingen (2001)

 

(eigen foto)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende