Ketens van het heden. Determinanten van een oververtegenwoordiging van Marrons in Surinaamse gevangenissen: een empirische bijdrage. (Elke Van Hellemont)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende

Download pdf-versie

 

Dankwoord

 

Deze thesis maken is een erg uitdagende belevenis geweest. Vele mensen stonden me bij in het uitwerken ervan. Mijn dankwoord is lang omdat elke persoon een onmisbare schakel was in het traject dat geleid heeft tot het voltooien van deze verhandeling.

 

 

Te Suriname

 

Ten eerste wil ik graag J. R. C. Kross, Directeur van het Ministerie van Justitie en Politie bedanken vanwege zijn interesse en zijn toestemming om onderzoek te mogen verrichten in Surinaamse gevangenissen. Vervolgens gaat mijn dank uit naar R.R. Gahadjar, waarnemend hoofd van FMZ, voor zijn flexibiliteit, bijstand en medewerking aan het onderzoek. Vervolgens bedank ik Dir. Suku (CPI) en Dir. Blijd (PID) voor hun toestemming en medewerking aan de onderzoeksactiviteiten in de gevangenissen. Dir. Blijd wil ik nog bedanken voor al het vertrouwen en alle mogelijkheden die hij mij gegeven heeft om zijn gevangenis en het gevangenisleven beter te leren kennen. Mr. Mahabier van de gedetineerdenadministratie van CPI, bedankt voor het ter beschikking stellen van de kaartenbak en de raad en uitleg gedurende het verwerken van het gedetineerdenbestand van het CPI. Aan Paul Leeflang en Hans Lambrechts voor het mogelijk maken van mijn stage, die me de mogelijkheid gaf om mijn onderzoeksgroep te bereiken.

Een speciale dankbetuiging gaat uit naar mijn twee favoriete collegaís van FMZ, zijnde I. Fraenk en F. Zeegelaar. Flourine, bedankt voor alle hulp met het interviewen van de Marrons die enkel Sranan Tongo praatten en je enthousiasme en je steun ten aanzien van mijn onderzoek. Iwan, bedankt voor het vertalen van enkele interviews, voor de raad, het advies en de pep talk. Maar ook aan T. Kalpoe, commandant gedetineerdenadministratie PID, voor het thuisbrengen na overuren, voor de dagelijkse koffie, voor het helpen bij het maken van strata, voor begeleiding bij het verwerken van de kaarten, voor de stipte medewerking ten aanzien van de interviews, voor alle raad en advies. En last maar zeker niet least ook aan 3 Marrons, die als sleutelpersonen de gedetineerde Marronpopulatie voor mij toegankelijk hebben gemaakt: bedankt S. Forster, bedankt M. Bergstroom en bedankt H. Ceder.

 

 

Te BelgiŽ

 

Prof. Dr. S. Parmentier bedank ik voor de medewerking en de begeleiding van het onderzoekstraject als promotor. Maar ook voor zijn onmiddellijke en levendige enthousiasme toen ik met een nog vaag project kwam aandraven.

Mama en papa, bedankt voor de mogelijkheid om deze richting te kunnen studeren en alle steun en toeverlaat tijdens mijn hele studieverloop. De morele en niet te vergeten financiŽle steun en het bezoek aan Suriname waren een welgekomen duw in de rug naar de universitaire eindstreep.

Mijn dank gaat ook uit naar Frederik Truyen, die steeds bereid was me bij te staan in het doorworstelen van data en me meerdere malen doorheen de analyse heeft geduwd met raad en advies. Fred, bedankt voor alle coaching! En aan Lies Sterckx, die de poorten van de voor mij onbekende wereld van discoursanalyses en interpretatieve benaderingen voor kwalitatief onderzoek opende.

Laura en Raf Mertens, bedankt voor de overheerlijke thesisretraite in jullie Zuid-franse huisje in het idyllische dorpje Pellafol. Ja, Laura, ook al werkten we 7 uren per dag, de betoverende bergen, de heerlijke wijn, de gezellige avonden en pauzes aan het meer Ö Het was werken aan onze thesis, terwijl we leefden als een God in Frankrijk.

Maar Stijn, zonder jouw steun, begrip, humor en liefde was de reis naar Suriname en dus ook het maken van deze thesis ondenkbaar geweest.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende