De transmissie en toekomst van de traditionele Navajocultuur. (Lieselotte Olders)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

Bijlagen

 

Bijlage I: Lijst met belangrijkste respondenten

 

1. Racheal Bowling

 

Racheal is de kleindochter van Jimmy Bowling, de pastor van de Bible Navajo Mission in Gallup. Haar moeder is Navajo, haar vader is blank. Ze loopt school in de Wildcat Academy in de missiepost en is 16jaar oud.

 

2. Lanaya en Laniena Dashner

 

Lanaya en Laniena zijn twee zussen die samen naar de Wildcat Academy gaan. Lanaya is 18, Laniena 16 jaar. Hun moeder is een Puertoricaanse Navajo, hun vader is half Navajo en half Hopi. Dat maakt hen voor ongeveer een derde Navajo.

 

3. Zella Peterson

 

Zella woont in een trailer op de Bible Navajo Mission in Gallup. Ze geeft er les aan de Wildcat Academy. Ze is 51 en heeft twee zoons en twee dochters. Van de oudste dochter heeft ze nog een kleindochter. Die kleindochter, een van de zoons en haar jongste dochter wonen samen met haar en haar echtgenoot.

 

Figuur 10: Zella Peterson met haar dochter Erika (8) en kleindochter Selena (6).

 

4. Lily Begaye

 

Lily is de oudste van zeven zussen. Ze is 53 en woont met haar echtgenoot Coby in een trailer in Farmington, een klein dorpje aan de rand van het reservaat, dicht bij de heilige plaats Shiprock.

 

5. Lena Begaye

 

Lena is de jongere zus van Lily. Zij is een 51 jarige alleenstaande vrouw die als sociaal werkster werkt in en rond het reservaat. Ze fungeert meestal als tolk voor Navajo met administratieve of gerechtelijke problemen, die geen Engels spreken. De meeste tijd woont ze in Red Valley, maar ze brengt veel tijd door bij haar familie in Farmington.

 

Figuur11: (v.l.n.r.)Coby Begaye, Wesley Begaye, Lily Begaye en Lena Begaye

 

6. Betty Begaye

 

Betty is nog een jongere zus van Lily en Lena. Zij is 49 en werkt als lerares in de lagere school in Farmington. Daar leert ze jonge Navajo over hun traditionele cultuur. Zelf heeft ze één zoon, vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

 

7. Ophelia Shirley

 

Ophelia is 30 jarige Navajovrouw en een studeert aan de Nazarene Indian Bible College. Ze woont in een huisje op de campus met haar echtgenoot en haar drie kinderen.

 

 

 Figuur12: Ophelia Shirley met haar dochter Kayla.

 

8. Harietta (Hazel) Silversmith

 

Ook Hazel studeert aan de Nazarene Indian Bible College. Zij woont ook op de campus met haar echtgenoot, die daar ook student is, en hun twee kinderen. Ze is 29 jaar oud.

 

Figuur 13: Hazel Silversmith met haar zoon en dochter.

 

Bijlage II: Kaart van het Navajoreservaat en omringende gebieden.

 

 

 

Bijlage III.: Lijst van alle Navajo-clans, gegroepeerd in 21 verwantschapsgroepen.

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende