Staatsvorming en etniciteit. IsraŽl tussen 1948 en 1967. (Brecht Soen)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

VOORWOORD

 

Mijn fascinatie voor de staat IsraŽl en het Palestijns-IsraŽlisch conflict dateert al vanuit de eerste kandidatuur. Toen werd namelijk tijdens de ĎProjectweek omtrent Racisme, Tolerantie en Democratieí de volgende gevleugelde vergelijking gemaakt: ďHebben jullie er al eens bij stilgestaan waarom IsraŽl meedoet aan het Eurosongfestival, terwijl dit land eigenlijk in het Midden-Oosten ligt? Het is alsof BelgiŽ zou deelnemen aan een pan-Arabische liedjeswedstrijd.Ē Deze absurde vaststelling sprak mij danig aan dat ik toen al het voornemen had om mijn scriptie - toen nog abstracte toekomstmuziek - over IsraŽl te schrijven.

DrieŽnhalf jaar later is het dan zover, de scriptie is af. Ik hou me eraan mijn promotor Christopher Parker te bedanken voor zijn aanzienlijke bijdrage aan de totstandkoming van deze scriptie. Vooral in de embryonale fase van deze laatste is zijn steun bij de inhoudelijke oriŽntering bijzonder nuttig geweest, hetzelfde geldt voor de vele tips omtrent relevante literatuur die me toen werden gegeven. Hoewel zijn nagestreefde Ďanalytical approachí wat meer energie en tijd in beslag nam dan oorspronkelijk geanticipeerd, is het achteraf bekeken inderdaad belonender geweest dan een Ďhigh school approachí die enkel de feiten beschrijft.

Verder wens ik ook Hendrik te bedanken die me hulp bood indien ik weer eens een meningsverschil met mijn pc had en ook Katleen die de nodige taalkundige verbeteringen aanbracht in de meander van mijn geschriften.

Knokke-Heist, 31 juli 2005.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende