Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

16) La Couverture (Schoolstraat 46)

 

Aard:               magazijn

Ligging:          Schoolstraat 46

Kadaster:       sectie C, perceelnummer 1070

Datering:        1924

Actueel:          volledig behouden, leegstaand

 

De geschiedenis van de N.V. ‘La Couverture’ gaat terug tot 1891. In dat jaar richtte Henri Gustaaf De Clercq een dekenfabriek op in de Sint-Jozefstraat 20. Het bedrijf werd op 13 juli 1893 overgedragen aan de maatschappij in gemeenschappelijke naam ‘De Clercq et Cie’, gesticht  door Henri Gustaaf De Clercq en Hippoliet en Albina Leclercq. De fabriek omvatte toen een stoomkatoenspinnerij en een katoendrogerij. Op 14 augustus 1906 werd de onderneming omgevormd tot de N.V. ‘La Couverture’. Voorzitter van de nieuwe vennootschap werd Hector De Clercq. Tijdens het interbellum werden twee magazijnen opgericht in de achterliggende Schoolstraat. De spinnerij annex weverij aan de Sint-Jozefstraat produceerde katoenen en gemengde dekens, poetsdoeken, schorten, dweilen, vaatdoeken, molleton en lakens, die binnen het bedrijf geverfd en veredeld werden. De artikels kwamen onder meer op de markt onder de merknamen ‘L’ours blanc’, ‘Le perron liégeois’ en ‘Le doudou’. In december 1957 werd de onderneming overgenomen door de N.V. ‘Manta’ uit Waasmunster. Direct daarop sloot de Aalsterse vestiging haar deuren en stonden de resterende 257 personeelsleden op straat.

 

Advertentie van de N.V. ‘La Couverture’ (1940)

 

(Moniteur Textile, VI, 1940, 1, p. 2)

 

 

In 1924 diende de N.V. ‘La Couverture’ een aanvraag in tot het bouwen van een magazijn in de Schoolstraat. De bouwplannen waren van de hand van ingenieur E. Seinglier uit de Sint-Bernardstraat 199 te Brussel. Het magazijn werd opgetrokken op een terrein aan de achterzijde van de bestaande fabriek in de Sint-Jozefstraat, kadastraal geregistreerd onder sectie C, perceelnummer 1070d. Het perceel, waarop ook de eigenlijke fabriek stond, had een totale oppervlakte van 41a60ca. 

Het bouwwerk, dat twee bouwlagen en negen traveeën telde, had een gevellengte van ruim 35 meter, een hoogte van ongeveer 13,5 meter en een maximale diepte van ca. 16 meter. Het werd uitgevoerd in baksteen en versterkt met uitspringende gemetste zuilen. Zowel deze zuilen als de gevellijsten werden voorzien van een bepleistering uit cement. Ook de opvulvlakken van de boogvormige kroonlijst werden voorzien van een dergelijke bepleistering waarin in reliëf de bedrijfsnaam werd aangebracht. De bedrijfsnaam werd geaccentueerd door middel van een laag “cimentol”-verf. Verdere decoratieve elementen waren onder meer baksteenmotieven.

Per bouwlaag en per travee werd een groot venster aangebracht voorzien van betonnen lijsten. Via een poort in de eerste travee kon het pand van de straatzijde worden betreden. De lateien van poort en vensters werden vervaardigd uit gewapend beton. Hetzelfde geldt voor de lateien van de poorten in de eerste en vijfde travee van de achtergevel die een vlotte verbinding met de fabriek verzekerden. Het geheel werd afgedekt met een plat dak.

Ook binnenin het gebouw werd gewapend beton aangewend bij de constructie van een aantal bijkomende steunpijlers. Ter hoogte van de eerste travee bevond zich op het gelijkvloers een doorgang. De resterende ruimte en de verdieping vormden het eigenlijke magazijn. De verdieping was toegankelijk via een luik van 2,3 op 2,3 meter in het plafond boven de doorgang.

Eind 1959, twee jaar na de sluiting van de fabriek, werd het magazijn aangekocht door de stad Aalst. Aanvankelijk plande het stadsbestuur hier de bouw van een feestzaal, maar het gebouw werd uiteindelijk ter beschikking gesteld van de Aalsterse carnavalgroepen. Intussen verhuisden deze echter naar de Hoge Vesten en momenteel lijkt het gebouw leeg te staan. Op het aanbrengen van een extra poort in de laatste travee na, lijken er weinig latere ingrepen plaatsgevonden te hebben.

 

Detail van de voorgevel (schaal: 1/100)

(Bouwaanvraag La Couverture. Bouwaanvragen, 1924, doos 51, nr. 2)

 

 

Huidig uitzicht van de voorgevel (2001)

(eigen foto)

 

Detail van de voorgevel (2001)

(eigen foto)

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende